BORŮVKOVÉ MUFFINY

Théo si už několik dní přál MUFFINY a tak co jinýho dělat v propršený a chladný den.

Chtěla jsem je udělat trochu zdravější, bez klasické bílé mouky, cukru a vajíček. A že to jde, se můžete přesvědčit v receptu. Mouku jsem měla v plánu dát pouze mandlovou, ale protože jsem neměla dostatek, polovinu dávky jsem nakonec použila hladkou bílou. Těsto tedy nebylo úplně bezlepkové, ale nevadí. Třeba příště ;) Místo cukru jsem dala med a i díky němu se těsto krásně propojilo a obešlo se bez vajíček. A konzistence? Ta byla krásně nadýchaná, křehká a vláčná. Žádní suchaři to teda nebyly. No a s borůvkami ještě o něco šťavnatější. Tak se do nich pusťte. Nebo místo muffinků udělejte borůvkový chlebíček, i na ten taky došlo.

DSCF6028_nahled  DSCF6039_nahled  DSCF6033_nahled  

INGREDIENCE

  • 60 g kokosového oleje (může být rostlinný)
  • 200 ml neslazeného rostlinného mléka (použila jsem lískooříškové)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 vrchovaté lžíce medu (nebo jiného sirupu)
  • 8 kapek borůvkového extraktu
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 150 g mandlové mouky (nebo jemně namletých oloupaných mandlí)
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 100 g borůvek

POSTUP

  1. Smíchejte vlhké ingredience dohromady.
  2. Přes síto prosijte mouky a zbytek sypkých surovin.
  3. Vymíchejte těsto a nakonec přidejte borůvky.
  4. Naplňte muffinové formy nebo chlebíčkovou formu a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (muffiny cca 20 minut, chlebíček přibližně 30 minut). Hlídejte špejlí lepivost těsta a zlatavou kůrku na povrchu.

 

DSCF6055_nahled  DSCF6062_nahled