Mami, dáš dobrotu?

Veganská kuchyně už dnes není jen pro její ortodoxní vyznavače, ale pro všechny, kteří cítí, že rostlinnou stravou mohou ozdravit svůj jídelníček a předejít tak vzniku mnoha nemocí přímo souvisejících s konzumací masa a živočišných produktů. Je pro lidi, kteří chtějí žít v souladu s naší přírodou, není jim lhostejné utrpení zvířat a váží si svých i ostatních životů. Uvádím zde proto několik důvodů, které mě přivedly na veganství, a které odráží i můj přístup k tvorbě receptů a samotnému vaření.

Zdraví

Konzumace masa a živočišných produktů jsou přímým spouštěčem autoimunitních onemocnění (například diabetes, rakovina nebo alzheimer), alergií, ekzémů, nadváhy a následné obezity. Ani mléčnými výrobky svému tělu neuděláme dobře. Živočišná bílkovina v mléku způsobuje zahlenění a překyselení těla. Aby ho organizmus vyrovnal, odčerpává zásaditý vápník z kostí, a tím dochází k jejich řídnutí a lámání. Pokud se tedy snažíme dodat tělu vápník pomocí mléka, dostáváme se do začarovaného kruhu.

Psychika

S živočišnou stravou přijímáme i strach zvířat, která jsou chována v nevyhovujících podmínkách. Maso, které konzumujeme, je kontaminováno velkým množstvím stresových hormonů a ovlivňuje naše chování. Představte si zvíře držené v prostorech bez možnosti pohybu, krmené nekvalitní stravou. Takové zvíře brzy zešílí nebo upadne do naprosté letargie. Všechny prožitky týraných zvířat přejímáme jejich konzumací. Není tedy překvapující, že je v současnosti mnoho lidí agresivních nebo naopak apatických, se sklony k výbušnosti.

Před dětmi s čistým svědomím

Neveganským dětem se dlouhé roky lže. Neví odkud se bere řízek a čí mléko pijí. Když dospějí do věku, kdy si uvědomí, že kvůli masu je nutné zabít zvíře, může nastat období vzdoru, slziček u oběda a nedůvěry k rodičům. Málokdy má ale dítě volbu, aby se samo rozhodlo, jestli chce maso dál jíst. Veganské děti mají v tomto směru život snazší. Znají původ masa i z čeho se vyrábí jogurty a sýry. Ve věku, kdy tomu plně rozumí, je na nich, jakou stravu si zvolí. Je to tak vůči nim spravedlivé.

Etika

Konzumací masa a všech živočišných produktů se podílíme na obrovském utrpení zvířat. Ta jsou v dnešní době nucena žít ve velkochovech. Svůj krátký život stráví ve stísněných prostorech, kde trpí. Nejsou jim zde poskytnuty ani základní potřeby k životu jako je kvalitní strava, přirozený pohyb nebo hygiena. Jestě předtím, než je jejich krátký život násilně ukončen, zažívají neuvěřitelný strach a stres při transportech na jatka spojený s uvědoměním si toho, že budou zabita.

Cena mateřského mléka

Věřím, že všechny maminky, které kojí nebo kojily své děti, si uvědomují vysokou cenu mateřského mléka. Já jsem právě díky kojení pochopila, jak se masný průmysl chová k jiným matkám – těm zvířecím. Telátka se totiž těsně po narození násilně odeberou jejich matkám, aby se mléko v co největším množství dojilo pro mléčný průmysl. Lidé tak vlastně konzumují mateřské mléko určené původně telatům. Jako máma před tímto faktem nemohu zavírat oči.

Environmentální dopady

Jeden z mnoha problémů velkochovů je největší produkce skleníkových plynů. Dalším je obrovská spotřeba vody, energie a plodin pro krmení miliónů zvířat. Aby se uvolnilo místo pro obilí, kterým je dobytek krmen, kácí se deštné pralesy a jiné zalesněné plochy. Přitom hospodářská zvířata spotřebují až 6x více rostlinné potravy, než by napřímo zkonzumovali lidé. To znamená, že velkochovy spotřebují víc jídla, než vyprodukují, a podílí se tak na hladovění mnoha lidí po celém světě.